Wednesday, November 23, 2011

Sekitar promosi Urban Comics #1 2001

tak silap saya ini antara promosi kedua UC..di Plaza Phoenix, Cheras..
dekat je ngan rumah Adijin.,,
Azhar antara yang paling lemah melukis di UC,,beliau kena khursus berguru dengan Ma Wing Shing



Labels:

Monday, October 17, 2011

March 2011. UC 10th Anniversary,

if Urban Comics still existed,,
on March 2011. Cover date will be UC # 117.
if only we have more money to invest..,, or people to invest
if only all of us register together as one BIG company to venture more than just comics,,,
if only we still have the money , will and urge...to set up the production again..a comic production house..
if only..
if only i can continue sleep and
dream..
dream on...


apa..daaa saya merapu nih...
ahahaha
lama tak update Blog UC ni..
dah lama nak tekan kan aniversary UC Mac lalu..tapi semua sibuk kerja kan..
mungkin ini antara siri mengimbau kenangan UC lalu..
ya..2011..10 tahun UC dalam sejarah..

kita mulakan dengan cover UC#1..amatlah kurang ilmu kami dalam bidang grafik dan penerbitan..
maklumlah bidang terjun publish komik..nak publish sendiri..
inilah Urban Comics isu 01...

 Isu 01 kononnya..konsepnya..nak mempamerkan isi komik..dan pekomik (pelukis komik) dalam komik ini pada covernya.. kami bergilir-gilir untuk lukis dalam satu kertas ini..cuma watak komik adijin di super impose kemudian. Tapi ini bukan lukisan asal untuk kami lukis...asalnya lukisan konsep sama..semua watak dari komik kami di abadikan bersama dalam cover ini..pada mulanya angle dari atas..pastu kami reject..lukisan asal cover ini saya dah jumpai,,,akan update kelak.

setelah beberapa keluaran..akhirnya kami semakin matang,,dan bermula isu#12..kami bermula dengan wajah baru...masa ni skill graphic design adijin, milx dan kromosom semakin menjadi-jadi...
inilah konsep wajah baru utk design layout cover UC..tapi di bawah ini cover UC#16..akan saya cuba scan dan update semua cover UC di sini..

setelah UC di tamatkan penerbitannya dengan UC#18. kami cuba untuk mencari investor..partner..modal dan macam macam cara untuk teruskan penerbitan komik..
ya kami memang giler..tak serik..degil,,nak teruskan buat komik.
maka antara cubaan kami..
bekerjasama..atau bekerja untuk satu syarikat penerbitan komik Hong Kong..untuk menghasilkan komik baru..format ala majalah informasi..
maka kami buat mock up..dan proposal untuk submit pada KDN..
dengan idea kami.."Arena Komik"..
tapi akhirnya..pihak investor tak jadi meneruskan konsep ini...dan konsep ini terkubur ..KDN di luluskan..
maka Arena Komik di jadikan majalah komik alihbahasa koleksi komik Jepun,
masa ini mainan design Adijun makin menjadi -jadi..
mari kita bangun hormat dan tepuk tangan untuk Adijin..dalam kematangan skill design nya..

ini pula beberapa gambar semasa bulan bulan pertama UC..
bersama Aie & Nazan di syarikat penerbitan komik otai living legend Aie: "Aku dan Sesuatu"...

dari kiri: Aie, Azhar, Fy dan Nazan

ini pula masa bertandang ke Ofis Gempak,,,bersama editor Gempak..Kit.
masa ni nak promo UC dalam Gempak. terima kaseh Kit kerana feature kami dalam Gempak..
isu mana..saya lupa dah..

..setakat ini update..
saya nak tido lah..dah pukul 2 pagi ni..
harap rakan2 UC lain update blog ini..

Labels:

Tuesday, August 04, 2009

Adijin interview sblm ke Quebec, Canada (part02)

sambungan pada siri bersama Adijin (Aadi Salman)..

seisi ni berlangsung 4 hari sebelum Aijin berlepas ke Quebac..

sempat la..saya lepak di rumah/studio adijin sebelum lepak mengeteh di mana rakaman video ini di lakukan..
interbiu ini juga di lakuakan oleh saudara Amir Hafizi, wartawan Malay Mail.

artikel ini keluar pada hari selasa , sehari sebelum Adijin ke Quebec..

syok lepak di rumah adijin..banyak betul komik dan vovel..menjadi rujukan dan bacaan..
dan tengok unpublished work..
contengan adijin..

best wooo...

interview Adijin part01


ok..bersambung..internet slow daa...


Sunday, July 19, 2009

Keputusan JOM LUKIS UC Part 1!

Hi! Pertandingan Jom Lukis UC Part 1 dah pun tamat. Ini keputusannya!



PERTAMA: Mohd Hairy Bin Baharum (790120-14-5781), K.Lumpur.






KEDUA: Ahmad Syukri Bin Mustapa (910225-04-5457), Melaka.




KETIGA: Mohd Hairy Bin Baharum (790120-14-5781), K.Lumpur.





Hadiah-hadiah akan dihantar melalui pos sedikit masa lagi.

Berjumpa lagi dalam pertandingan akan datang!

Saturday, July 18, 2009

Adijin berhijrah ke Quebec, Canada (part01)


beberapa orng termasuk saya telah mengetahui akan perancangan Adijin ke Quebec, Canada..sejak 2 bulan yg lalu.. hanya tunggu masa Adijin utk dapat confrmation dari pihak Volta Creation( satu prodction house yg adijin dapat offer) dan tunggu green light utk adijin officail announce.

Adijin sebelum ni ada membuat beberpa job freelance concept art utk Volta. setelah sentiasa siapkan kerja 'on time' dan memuaskan client..akhirnya pihak Volta menawarkan kerja sepenuh masa bersama mereka dengan perjalanan dan visa di tanggung mereka.
memang rezeki Adijin..kerjanya yg konsisten membuahkan hasil.. hati beliau masih di komik tapi tawaran Volta ni jangan dilepaskan..satu lagi platform buat adijin di persada ilustrasi dan komik antarabangsa.. plan memang nak jumpa gathering bersama..para Urban Militia yg lain bebrapa minggu sebelum ini..malangnya.. faktor masa dan kerja tidak mengizinkan.

saya secara peribadi dapat bersama dengan adijin sebanyak dua kali..satu masa lepak bersama ketika saya beransur pulih ketika sakit gigi...dan satu lg bila wartawan malay mail (Amir Hafizi) minta bantuan saya untuk menemubual Adijin..


kita ikuti temubual Adijin di MalayMail.. sumber di petik di sini: Adijin di Malay Mail.. selasa, 14 Julai.. di petik dari malay mail online: http://www.mmail.com.my/content/7978-leaving-jet-plane COMICS can't protect you from the cold. Both figuratively and literally. Just ask Aad'i Salman Ayob Khan, known in the comics and design industry as Adijin. He has been in the Malaysian comics industry for eight years and is opening a new chapter in his life as he prepares to fly to Canada. He only has one bag - a green backpack - which he has stuffed with T-shirts, underwear and a few pairs of pants. Hardly enough gear to protect him from the cold Canadian weather, but a lot of space will be filled with comic books - something he loves more than being adequately prepared to fight off pneumonia and frostbite, perhaps. "I do have a jacket," he said.

Adijin, celebrated award-winning Malaysian comics illustrator and graphic designer, will be flying off to Canada on Wednesday. He has landed a gig with the Canada-based, or rather Quebec-based, Volta Creations, Inc as a concept artist.
"I'm going there for the opportunity to work with different artists," said Adijin at his home in Cheras recently. "Malaysia has a lot of talented people, but perhaps not enough organisations to get them together like in other countries. We also have a problem with diversity, when most people are doing the same kind of art." Adijin says this about his drawings: "I think it's semi-realistic."

The current fad or popular style being put forth by many Malaysian artists, and the world of comics for that matter, is what is perceived as manga-based. "It's not wrong to draw anything in any way, but if there is a chance to see more varied forms and styles of art and illustrations, I would prefer to go and work with them. To learn, to grow. To experience and to explore." Humble words from a man many consider as one of Malaysia's top artists. He recently won an award for Best Cover at the inaugural Anugerah Pekomik for his work on Liga Pendekar. The problem with variety was acknowledged recently, in the Morning International Manga Competition, which started as the world's first full-scale International Manga Competition that was part of a celebration of the 25th anniversary of Morning magazine published by Kodansha.

Chief Judge Eijiro Shimada wrote: "When I read all the submitted works, what surprised me was that the submissions we received are not as diverse as works for other Japanese manga competitions, even though this is an international competition. Manga includes everything such as superhero comics and European comics, etc. Even if the style of the work looks different from manga, it is manga as long as the creator thinks it is manga. Even if the content is unusual for manga, it is manga as long as the readers think it is.

In Japan, manga has developed that way."
Adijin will probably find what he is looking for in Quebec. Just across the street from Volta's office is Ubisoft's Quebec branch. "The Canadian Government has been very supportive of gaming companies. They have seed capital programmes and incubation incentives for the industry," he said. "Not that the Malaysian Government is unsupportive. I know that some RM200,000 is available for comics alone and there are other grants. It's just ... I want to work with all these other artists. That's it." Adijin is part of a list of illustrious illustrators such as Datuk Lat, Rejabhad, Mahathir Buang (Milx), Billy Tan, Tan Eng Huat, Sonny Liew, Baba Chuah, Sunder Raj, Kin Sun, Mohammad Yazid, Ong Chee Yang, Sheldon Goh, Alan Quah and others who over the years have established Malaysian creative talent overseas.

Adijin's previous work include the comics Silent Hill, Hack / Slash and Small Gods for Devil's Due Publishing and Image Comics as well as art for Warhammer 40,000.
Interestingly, Volta Creations mainly supplies game companies and advertising agencies. They don't really focus on comics. "I'm not taking this job for the glamour, because it is not glamorous," said Adijin. "Doing comics is more glamorous than doing graphic design. There's no money in comics, but it's still glamorous. I won't be doing comics there. I'll be a concept artist. "However, I will come back, perhaps when the visa expires. I still want to do comics. I don't want to let that go."

Though soft-spoken, Adijin can be very resilient and faithful to his choices. After taking the Sijil Pelajaran Malaysia exams, he decided to immediately plunge into the world of Malaysian comics. Together with other artists, he founded Urban Comics - a self-published effort. "It was during the time of the self-publishing explosion. People like Jeff Smith (Bone) and Dave Sim (Cerebus) all were the frontrunners in the States," he said. "It took a while for the wave to get here, but we eventually caught the ‘fever' in 2001. However, things fizzled out in 2003. I don't know why. I guess, in publishing, you can never really know what people want." Having had to keep taking other jobs even while doing Urban Comics prepared Adijin for the comics magazine's eventual bust. He ended up doing advertising design work for companies such as Ogilvy and comics illustration work for some overseas studios.

Having already established himself, Adijin ploughed on and now has got a break with Volta.
"I'll be back," he said. "And I'll still do comics. After all, I'm not really doing comics for any amount of serious money. It's for satisfaction."

lagi temuramah dan gambar eksklusif bersama Adijin dalam post seterusnya..
stay tune....

Monday, July 06, 2009

Temu Bual Bersama Azhar Abdullah

Friday, June 26, 2009

JOM LUKIS UC Part 1!

Hi everybody! Ni ade cabaran utk korang!

Cabarannya, pertandingan JOM LUKIS UC!

Caranya, korang lukis la mana2 watak yang korang suka dari Urban Comics dulu2 dengan ape teknik, dengan ape medium sekali pun! Janji ko rasa cun! Pastu email je ke alamat aimurban@yahoo.com secepat mungkin. Sertakan nama penuh (nama samaran jika ade), no kad pengenalan (untuk tau korg org Malaysia), alamat surat menyurat (untuk pos hadiah bukan utk berkenalan)... Tarikh tutup, 15 Julai 2009.

Jurinya, terdiri dari Urban Militia, yang mana2 sempat untuk mengadili. Keputusan pengadilan adalah muktamad, surat layang tidak akan dilayan! Heheh!

Hadiahnya, korang bleh tgk kat gambar ni. Tak payah la aku nak listkan. What you see is what you get... kalau korang menang la, tempat pertama, kedua & ketiga. Kalau ade tambahan hadiah, akan dimaklumkan kemudian! Ade ape2 soalan, sila tanya.

Benda alah ni simple je. Jangan tension, jangan gaduh, jangan pukul jiran, kita suka2 je... Hadiah2 untuk pertandingan kali ni disponsor oleh Encik Aim Ahmad yang sedang dalam proses mengurangkan koleksinya. Kalau sambutan menggalakkan, next time hadiahnya pasti lagi best!

White kini dah ada album Retorik Audio


Yup... Fahimi Maiden aka White..

antara Urban Militia yg aktif bermain muzik dan ada memacam band cam Floating Freezer..
dan sedia maklum dengan karya komik tersohor 'Evil Spell' ..dengan beberapa komik pendek dalam Urban Comics..

setelah tamat pengajian degree dalam Architecture,,,selain aktif sebagai Arkitek.
dia juga aktif dengan bandnya CODA..telah pun keluarkan album 'Retorik Audio' di bawah Siti Nurhaliza Production..dengan konsep ala J-Rock dan radiohead..

nak dengar..dapatkan albumnya di pasaran sekarang..
atau cek myspace Coda:
http://www.myspace.com/freecoda

leh previu clipnya di sini: